Färglära

I mitt inlägg "Färg Vs Ögonfärg" tog jag upp vilken färg som framhäver vilken ögonfärg.
Och det handlar om färger som är i störst kontrast till varandra som oxå kan framhäva eller dämpa varandra.
Färglära är inte bara en viktig del inom bild och konst utan även i make up och i frisöryrket.
I make upen använder vi olika färger i tex våra concealers för att dölja på bästa sätt, eller en viss sort skugga till en viss sorts ögonfärg man vill m.m.
Som frisör jobbar man med naturfärger, varma och kalla reflexer i färger och jobbar mycket med motsatsfärger för att dämpa eller framhäva en reflex.

Ett exempel: SILVERSHAMPOO som de flesta idag känner till, är ett shampoo med lila(ibland blå) färg, detta shampoo används till naturligt vitt hår(som man får med åldern då pigmenten försvinner) och till blekta hår(då använder man en kemisk process med blekning och väteperoxid för att ta bort pigmentet)

VAD ANVÄNDS SILVERSHAMPOO TILL?
-
Jo det som händer när du bleker ett hår är ju att du "skalar" av pigment(din hårfärg) och i dessa lager finns varma reflexer, rött, orange och sist gult.
(de flesta som har blekt med hemma kitt har blivit pissgula eller signal orange eller hur?!)
Så för att dämpa de varma reflexerna(de gula) i det blekta håret kan man använda silvershampoo som har en kall färg(lila eller blå) MEN ännu en anledning varför det är effektivt är att LILA är den GULA färgens största kontrast.
Man kan även lägga en toning med kall ton för att dämpa blekt hår som går åt det gula.

Kan man färglära och om de olika primär och sekundär färgerna kan man trolla mycket med smink.
Jag har läst färglära både när jag plugga konst smink och till frisör så jag behöver inte tänka så mycket lägre utan det kommer automatiskt, men för er som är intresserade gå in  här.
Där står jätetmycket bra information. Och ni kan även skriva ut ett "färghjul" som ni kan ha när ni blandar smink eller oljefärg tex.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback